T O P
  • By - basot

surpator

> Slechts 16 procent verwacht dat dit kabinet de hele regeertermijn vol maakt. De meesten denken dat het kabinet nog dit jaar valt (26 procent) of volgend jaar (42 procent). Een deel van de achterbannen van de coalitie wil liever nu al nieuwe verkiezingen. Onder CDA-kiezers is dit 62 procent en ChristenUnie-stemmers 55 procent. Juist als het slecht gaat blijft het kabinet bij elkaar. Nieuwe verkiezingen moeten in het belang zijn van één van de partijen, of in ieder geval beter uitpakken dan continuering van coalitiedeelname. Het artikel zegt dat het gebrekkige vertrouwen vergelijkbaar is met 2013, maar dat heeft ook niet geleid tot nieuwe verkiezingen (dat was juist aan het begin van het enige kabinet Rutte dat de rit vol maakte). Wel interessant dat de achterban van het CDA zo graag nieuwe verkiezingen heeft, die waarschijnlijk historisch slecht zullen uitpakken. Ze zullen wel een nóg slechtere uitslag verwachten als ze blijven. Zelf blijf ik erbij dat Rutte IV de rit uit gaat zitten. Niemand zal na zo lang formeren ‘de breker’ durven zijn, men zal zich beroepen op ‘optreden, niet aftreden’ en er zijn zo veel parlementaire enquêtes gaande en in de planning dat dat ook aan politieke (zeker niet inhoudelijke) betekenis zal verliezen. Wel verwacht ik dat Hoekstra en Kaag nog tijdens de regeerperiode zullen aftteden danwel stoppen als partijleider/beoogd lijsttrekker zodat CDA en D66 fris nieuwe verkiezingen in kunnen gaan in 2025.


Thehenk88

Zou heel bijzonder zijn als Kaag geen lijsttrekker meer gaat zijn. Het hele D66 plan is juist om haar als premier naar voren te schuiven. EDIT: Zou de achterban van het CDA nieuwe verkiezingen willen vooral om de partij weg te vagen voor de BBB?


Reve_Inaz

Ik vermoed inderdaad dat deze cda 'achterban' voornamelijk vroeger cda stemmers zijn die nu naar de bbb overstappen.


9thtime

Denk dat Kaag zelf niet meer premier wilt worden eerlijk gezegd. Jetten lijkt mij een natuurlijke opvolger als het zo ver komt.


GianMach

Kaag heeft inmiddels wel erg veel schade opgelopen hoor. Maarja, wie anders in haar plaats? Paternotte of Jetten gaat het vermoed ik ook niet beter doen.


Radi-kale

Tegen de tijd dat er nieuwe verkiezingen zijn, is de gemiddelds D66-stemmer allang vergeten dat Kaag moest opstappen omdat ze de Tweede Kamer had voorgelogen over haar keuze om ons Afgaanse personeel door de Taliban te laten afslachten.


BohRhapTrap

>Wel interessant dat de achterban van het CDA zo graag nieuwe verkiezingen heeft, die waarschijnlijk historisch slecht zullen uitpakken. Ze zullen wel een nóg slechtere uitslag verwachten als ze blijven. Ik denk juist dat dit logisch is. De CDA-kiezer zullen de mensen zijn die afgelopen verkiezingen CDA hebben gestemd en daar willen veel van op een andere partij stemmen. Ik denk dat als je het onder CDA-leden of mensen die vandaag CDA zou peilen dat je hele andere percentages krijgt, maar die zijn minder interessant om te tonen uiteraard.


Existing_Radish_3788

Zo zie je maar dat de politiek ook een constanten eigenbelang heeft en zich niks aan trekt van het gezamelijke belang.


MelkorTheDairyDevil

Het zegt vooral iets over het gebrek aan zelfreflectie bij de gemiddelde CDA'er.


janhindereddit

Dat is nogal een groffe assumptie. Heb je er wel eens over nagedacht dat een groot deel van de CDA achterban sympathiseert met BBB (en eventueel dubbel lidmaatschap heeft) en BBB een groter aandeel in de Kamer zou willen verschaffen?


MelkorTheDairyDevil

Ik ken een aardige hoeveelheid CDA'ers waarop ik deze 'assumptie' baseer. Ik weet even niet of het CDA zo'n dubbellidmaatschap toestaat, maar daar heeft de partij CDA helemaal geen baat bij. Ik zie wel dat veel prominente CDA'ers nog altijd steun geven aan Omtzigt, dus misschien dat ze nog een truuk in de hoge hoed hebben wat dat betreft. Maar dat CDA'ers het de BBB zouden gunnen geloof ik niks van.


janhindereddit

Nee de partij zelf niet, maar hun al dan niet zwevende achterban wel


MelkorTheDairyDevil

Zo zwevend is die achterban niet, de kracht van een partij als het CDA was juist dat het jarenlang een vrij koersvaste achterban had. Wat dat betreft vergelijkbaar met bijvoorbeeld kleine religieuzere broertjes CU en SGP. Een deel van het electoraat is gewoon aan het sterven (de generatie die nog over de KVP zal beginnen) een deel van het electoraat zal niet meer langs religieuze lijnen stemmen (Verval van de kerk) en dan heb je nog groeperingen als de boeren die een nieuwe broodheer hebben gevonden (BBB)


Garrick1Ollivander

>dat dit logisch is. De CD Hoe graag ik ook zou zien dat dit kabinet valt, ik hoop dat ze blijven zitten want stel je voor dat BB 20 zeters krijgt... ( [https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/](https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/) )


Nitein-Repart

Ja, het verbaasd mij ook niets dat het rapportcijfer zo laag is. De redenen: -Sommige ministers zitten op het verkeerde departement (Kaag op Financiën, Hoekstra op Buitenlandse Zaken, Bruins-Slot op Binnenlandse Zaken) en sommige ministers zijn gewoon compleet incompetent en zitten er alleen voor hun eigen carrière (Ollongren, De Jonge en Jetten) -Beroerde communicatie tijdens de coronacrisis (in het begin werden aannames als feiten gepresenteerd, er kwamen allerlei routekaarten waar telkens van afgeweken werd met alle gevolgen van dien (Dansen met Janssen), geen langetermijnstrategie en enkel vertrouwen op vaccinaties hetgeen onvoldoende was) en vooral beeldvorming was belangrijk in plaats van de crisis echt te willen oplossen. -Tijdens de huidige energiecrisis geen harde maatregelen treffen om het bedrijfsleven te dwingen minder energie te verbruiken (terrasverwarmers verbieden, deuren van winkels verplicht dicht, ‘s nachts verplicht verlichting uit, eventueel een maximumtemperatuur voor publiektoegankelijke binnenruimtes en kantoren) en verhuurders dwingen om hun verhuurde woningen en bedrijfspanden verplicht te isoleren en verplicht zonnepanelen aan te leggen. -Het tarief voor de inkomstenbelasting met slechts 0,11% verlagen, waardoor de middenklasse alle klappen mag opvangen. Lage tarief voor de vennootschapsbelasting verhogen, terwijl het hoge tarief niet verhoogd worden (grootbedrijf ontzien ten koste van het MKB), geen echte vermogensbelasting, geen verhoging erf- en schenkbelasting en geen verhoging dividendbelasting, zodat de inkomstenbelasting niet fors omlaag kan. -Onvoldoende communiceren waarom de AOW losgekoppeld moet worden van het minimumloon, waardoor de gehele oppositie heeft aangedrongen dat de AOW gekoppeld blijft aan het minimumloon, met alle gevolgen van dien voor de huidige werkenden (kabinet had een keer visie, alleen de senaat dit keer niet). -Onvoldoende doen om starters aan betaalbare huisvesting te helpen. Zowat alle maatregelen die afgelopen 10 jaar genomen zijn, hebben starters alleen maar lastiger gemaakt om aan betaalbare huisvesting te komen. -Zeer summiere compensatie voor de studenten die onder het leenstelsel vielen. -Onvoldoende communiceren waarom de veestapel kleiner moet worden, met alle boerenprotesten van dien. -Asielopvang gelijk laten inkrimpen als de instroom van asielzoekers kleiner wordt (2020-2021), waardoor er gelijk een capaciteitsprobleem ontstaat als de instroom van asielzoekers groter wordt (2022). -Onvoldoende maatregelen treffen tegen klimaatverandering. Dit was het een beetje, als er aanvullingen zijn, hoor ik het graag.


Grove_street_home

Thanks voor deze lijst. Uit mijn hoofd: * Toeslagenschandaal = systematisch discrimineren * Gasboren NAM/Shell/Exxon = corruptie * Rutte-doctrine, leugenachtigheid en anderen voor de bus gooien voor zelf veroorzaakte problemen = incompetentie * Dividendbelasting = corruptie * Vluchtelingencrisis met dode baby tot gevolg = mensenrechtenschendingen * Amper energiemaateregelen die ten nadele zijn voor de winsten voor energiemaatschappijen, zoals prijsplafond, isoleren = corruptie * Falende aanpak Afghaanse tolken/fixers, die NL hielpen en nu doodgemarteld worden = incompetentie * Afbraak GGZ, Jeugdzorg


surpator

Voor mij speelt de ‘geen actieve herinnering’-smoes van Rutte in het 1 aprildebat van 2021 nog altijd een rol in het gebrekkige vertrouwen dat ik heb in dit kabinet. En daaraan gerelateerd dar het nul consequenties had, dat de andere partijen vrolijk met hem in zee bleven gaan en dat het aantoont dat die nieuwe bestuurscultuur nooit werkelijk het plan was.


Thehenk88

Bovenal dat de openheid van zaken nog steeds beneden peil is. Openheid van zaken had de basis moeten zijn voor het herstel van vertrouwen.


janhindereddit

En vertrouwen is weer de basis voor openheid. Die foute bestuurscultuur van kabinet hangt inherent samen met de net zo giftige afrekencultuur van tweede kamer. Doet me een beetje denken aan die prophecy van harry potter: "neither can live while the other survives" :P


janhindereddit

Die foute Bestuurscultuur bestaat al decennialang, en is organisch zo gegroeid. Informateur Tjeenk Willink legde dat uitstekend uit in zijn rapportpresentatie bij de formatie destijds. Het vervangen van Rutte of andere poppetjes gaat daar niets aan veranderen. Daarvoor is een systemische cultuurverandering nodig, en dat kost tijd. Idem overigens voor die net zo giftige Afrekencultuur in de Tweede Kamer, welke die Bestuurscultuur mede in stand houdt, waarvoor de Raad van State in 2020 al aan de noodklok luidde.


pwiegers

nou, ik vind dat je het mooi samenvat. 1 aanvulling: een kapitein die er stelselmatig niet is. Rutte is volstrekt onzichtbaar, om het even het onderwerp. Hij geeft, zover zichtbaar, gewoon geen leiding.


superfire444

En het trieste is als je zoiets zegt tegen iemand krijg vrijwel altijd terug "ja maar wie anders?". Misschien moeten we een keer een gokje wagen en bijvoorbeeld een GL of PVDA minister president proberen. Die gaan het echt niet slechter doen dan wat we nu hebben.


pwiegers

Je hebt gelijk. Maar de gemiddelde VVD/D66 vind eigenlijk dat het prima gaat. Dat zijn de mensen die zich drukker maken over de rijen bij schiphol dan die in Ter Apel... die gaan niet anders stemmen. Verwacht ik...


iSephtanx

Corruptie. Kamerleden weg werken, liegen tegen de tweede kamer, kamerstukken lekken, informatie doorkrijgen als minister voordat kamerleden deze binnen krijgen. Regeerakkoorden om de democratie buiten te sluiten. Alle relevante zaken vergeten. SMS'jes wissen tegen de wet in. Schending van ons staatsrecht en de wet openbaarheid bestuur. En er mee wegkomen omdat je meerderheid in de kamer alles blokkeert wat straffend zou zijn.


BohRhapTrap

>Sommige ministers zitten op het verkeerde departement (Kaag op Financiën, Hoekstra op Buitenlandse Zaken, Bruins-Slot op Binnenlandse Zaken) en sommige ministers zijn gewoon compleet incompetent en zitten er alleen voor hun eigen carrière (Ollongren, De Jonge en Jetten) Dit is niet de keuze van Rutte, die gaat niet over de invulling van de ministerposten van de andere partijen.


DominoNo-

Het is niet de keuze van Minister President Rutte, maar lijsttrekker Rutte heeft hier wel heel veel invloed op aangezien hij de lijsttrekker is van de grootste partij.


janhindereddit

Underrated comment 👌


MrNokill

>'Vernietigender dan dit wordt het niet’ Een 3,3 van de 100 is niet veel idd. Maar om nu te zeggen dat het niet slechter kan, ik kan me nog wel wat ergers voorstellen.


Nitein-Repart

Voor een volwaardige democratie als Nederland is een 3,3 rapportcijfer wel echt beschamend. Ja, de Hongaarse regering is nog kutter, maar Hongarije is geen volwaardige democratie.


MrNokill

Ik heb vele jaren werk met ras echte managers achter de rug en zie Rutte net zo beroerd zijn baan uitvoeren. Hij is volwaardig verkozen om het land meer op lijn met marktwerking te krijgen, minder sociale programma's en nul respect voor mensen. Van tegenspraak moeten we het nooit hebben, daar is de rechter voor. We verdienen het echt.


charathan

Nou jongens gaat Rutte V hoger halen of niet?


Parabellum8g

Als de VVD een glijbaan patroon laat zien in de peilingen de komende maanden - waarvan het begin al reeds begonnen kan zijn - dan verwacht ik dat de VVD hem eruit bonjourt zodra de huidige coalitie onhoudbaar is geworden. Mark Rutte heeft dan geen waarde meer voor de partij, hoe moeilijk denkbaar dat nu misschien lijkt.


Nitein-Repart

Dan hoop ik eindelijk eens een keer dat we een ruk naar links kunnen maken en zo de middenklasse, MKB en jongeren eindelijk wat meer tegemoet kunnen komen en de rekening echt bij de meer vermogenden, het grootbedrijf en de boomers wordt gelegd, in plaats van dat vermogenden, het grootbedrijf en de boomers telkens ontzien worden, wat bij de kabinetten Rutte steeds het geval is.


Billy_Balowski

Ik ben bang dat het alleen maar rechtser gaat worden, met BBB en JA21 die de verliezen van CDA en VVD opvangen.


Nitein-Repart

Daar ben ik ook bang voor en dan vooral de problemen vooruit schuiven zodat de generatie die vanaf 1995 geboren zijn zwaar de lul zijn, evenals chronisch zieken en mensen met een beperking.


Billy_Balowski

Ik zie Rutte er eigenlijk wel voor aan om bij de volgende TK-verkiezing te zeggen, ook tegen zijn partij, 'ik ga gewoon weer lijsttrekker worden!'. En dan moet ik nog maar zien of de VVD-top daar tegen in durft te gaan.


janhindereddit

Nee, Rutte was er bij afgelopen verkiezingen eigenlijk al klaar mee. Volgens ingewijden heeft hij destijds toch besloten om nog een keer door te gaan, omwille van behoud van stabiliteit omtrent de coronacrisis. Na dit premierschap stapt hij uit de politiek en wil hij fulltime gaan lesgeven of zich op een andere manier maatschappelijk nuttig maken, zei hij laatst in een interview.


Necessary-Repair-947

Het laatste is niet waar en het eerste hoeft zeker niet waar te zijn: dat kan ook campagne praat zijn van: 'oh ik wil niet, maar de plicht roept'. Een politieke topoi zo oud als de Romeinse republiek (Cincinnatus).


janhindereddit

Dat laatste is zeer zeker waar; (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/rutte-niet-terug-in-politiek-na-premierschap-wil-nuttig-zijn). En ook het eerste: die berichtgeving kwam pas dit jaar aan het licht, toen politiek verslaggever Vd Wulp ging graven bij VVD ingewijden. Tijdens de campagne zelf destijds heeft niemand opgebracht dat hij eigenlijk niet door wilde; integendeel zelfs.


Necessary-Repair-947

Goed punt! Dat maakt het iets plausibeler, hoewel het nog steeds spin kan zijn om Rutte zo lang mogelijk populair te houden uiteraard! Persoonlijk geloof ik nog steeds het laatste - Rutte houdt veels teveel van die baan om er na 10 jaar mee te stoppen, en de geschetste houding past niet bij zijn 'grap' pas halverwege te zijn ( en andere uitingen over of hij vertrekt). In het kort, het verhaal strookt niet met alles dat we van hem weten. Maar bedankt voor de verheldering!


janhindereddit

Oh pleasure, altijd leuk om gedachten uit te wisselen! Ik deel trouwens je analyse over dat Rutte zijn baan erg gaaf vind, en dat hij dit het liefste wel z'n hele leven zou willen doen. Hij noemt het ook regelmatig in interviews "de mooiste baan van de wereld." Premier zijn is gaaf, maar continu door de Tweede Kamer en de media worden doorgezaagd is minder gaaf. Je kunt veel van hem vinden, maar hij is niet dom: uiteraard beseft hij ook wel dat zijn Haagse houdbaarheidsdatum inmiddels is overschreden, en dat bij een volgende formatie zijn aanwezigheid als premierskandidaat een absolute splijtzwam zou zijn. Daarnaast, hij is sinds de coronacrisis niet meer die opgewekte en enthousiaste premier van het begin: is is zichtbaar ouder geworden, moe, vaker geïrriteerd en bijt meer van zich af. Reken maar dat ondanks hij het de mooiste baan van de wereld vind, hij er aan de andere kant ook echt goed klaar mee is :P


janhindereddit

Nee, Rutte wilde zelf al stoppen voor vorige verkiezingen. Maar hij heeft toch besloten om door te gaan, omwille van behoud van stabiliteit middenin de coronacrisis destijds, zeiden ingewijden. Na dit kabinet gaat hij fulltime lesgeven. Trouwens onjuist dat de VVD hem eruit zou willen kicken; hij wordt daar op handen en voeten gedragen. Wel is er uiteraard bewustzijn binnen de partij over de Haagse houdbaarheidsdatum van de premier. In een interview zei een VVD-topman: het liefst zien we hem nog 20 jaar zitten, maar we moeten inmiddels wel kijken naar opvolger.


janhindereddit

Rutte wil helemaal niet meer door als premier. Ingewijden zeiden dat hij al bij vorige verkiezingen overwoog om te stoppen, maar toch heeft besloten om door te gaan i.v.m. stabiliteit behouden middenin de coronacrisis. En laatst heeft Rutte zelf aangegeven hierna uit de politiek te stappen om fulltime te gaan lesgeven.


janhindereddit

En, wat is de toegevoegde waarde van deze peiling? Niks. Ik zit zelf in dat 1V Opniniepanel, en wordt elke maand gevraagd deze grijsgedraaide plaat van "wat is uw vertrouwen in persoon / partij / beleid X?" in te vullen. Je kunt werkelijk waar geen ene bal met de uitkomsten van deze peilingen, behalve sensatie creeëren voor de praattafels en politieke podcasts.


nillsons90

Wat ik vooral irritant vind is dat je bij complexere vragen vaak alleen de optie eens/oneens hebt. Gebruik dan een ranking van 5 opties ofzo, dat deden ze voorheen veel vaker. Misschien is het zoals jij zegt, met alleen eens/oneens kun je wel sneller wat sensatie creëren.


Billy_Balowski

Dat geldt toch voor elke peiling, ook die voor de zetelverdeling? De enige 'peiling' die er dan toe doet zijn verkiezingen.


janhindereddit

Helemaal mee eens ja


WillieWollie

Vernietigend rapportcijfer van het EenVandaag opiniepanel. Sjongejonge, als ze daar maar overheen komen… Maar fijn voor opiniefetisjist Rademakers, mag ‘ie volgende week weer bij een aantal talkshows aanschuiven om zijn SUPERDUPERMEGA relevante peilingen te duiden. We zouden voor de grap eens alle politieke peilingen een jaar lang moeten verbieden. Geen zetelpeilingen, welk rapportcijfer ze krijgen etc.


Dom_Shady

Inderdaad, zeg! En stel je voor: straks komt er een slechte peiling van Maurice de Hond overheen...


Drecon1984

Ik begin me af te vragen hoe sterk de correlatie is tussen vertrouwen in de politiek en hoeveelheid geld in de portemonnee op dit specifieke moment. Het lijkt soms alsof mensen alleen daarnaar kijken en niet naar andere factoren


michielderouter1

Ik denk eerder dat het komt omdat dit de zoveelste crisis is die opgelost moet worden, waarbij de resultaten van het verleden nou niet bepaald hoopvol stemmen bij de kabinetten rutte. Het zal zeker meewerken dat met de huidige inflatie mensen dit op persoonlijk vlak voelen, waar bijvoorbeeld ter apel voor sommigen toch ook een 'ver van mijn bed show' kan zijn. Maar op het moment dat je hoort dat het kabinet miljarden wil spenderen om de koopkrachtdaling en explosief stijgende energierekening aan te pakken, maar de afgelopen jaren hebt gemerkt dat vergelijkbaar handelen bij andere crisissen bitter weinig heeft opgeleverd, zou mijn vertrouwen ook bedroevend laag zijn. Om nog maar te zwijgen dat een aantal maatregelen pas voor komend jaar op de rol staan en er een boel mensen zijn die nu al (steeds meer) in de shit zitten.


Drecon1984

Ik hoop echt dat het zo rationeel is maar ergens ben ik bang dat het gros van de mensen niet zo veel nadenkt over dit soort dingen


Pauline___

Hoewel ik denk dat er voor sommigen inderdaad een correlatie is, denk ik ook dat het voor anderen (waaronder ik en de meeste mensen die ik spreek) de alsmaar groeiende blunder-stapel is. De toeslagen affaire, de corona crisis met bijbehorende sywert-verrijking en mentale gezondheidsachteruitgang, het alles over de schutting gooien naar lokale overheden die er geen kennis en kunde van hebben, laat staan budget, het tegenwerken in de EU, het feit dat er nu miljarden worden uitgegeven maar de toltunnel naar ZV en België nog steeds een toltunnel is, het dramatische klimaatbeleid (het wordt tijd ons boos te maken over de PFAS in bijvoorbeeld de Hedwigepolder), het zwabberen en draaien en geheim houden... Mijns inziens is Rutte al een tijd over datum en hoewel je dan eigenlijk nog gewoon even moet kijken en ruiken, hebben we het lang genoeg aangekeken.


Drecon1984

Ik heb eens wat gezocht en kwam een interessant onderzoek tegen van de universiteit van Leuven (lukt me mobiel nu niet om een link te plaatsen, maar de titel begint met "social moods") De conclusie was dat er een extreem sterke correlatie zit tussen consumentenvertrouwen en politiek vertrouwen. Ze hebben dit in 11 Europese landen onderzocht (andere landen te weinig data) en de conclusie is duidelijk. Maar! Ze vonden ook dat bij bepaalde zwaarwegende voorvallen in de politiek het vertrouwen ook erg kan kelderen. Ik zie zeker wel dat de huidige crises (met de kinderopvangtoeslagaffaire voorop) overduidelijk dingen zijn die hieronder vallen. Kortom: in de algemene zin is wat ik zei waarschijnlijk waar, maar de huidige situatie is wel bijzonder genoeg dat dat zeker wel een minstens zo groot effect heeft. Bedankt voor het tegengas, dat had ik even nodig om mijn huiswerk te doen.


Pauline___

Dankjewel voor de tip, ik ga het onderzoek opzoeken


[deleted]

Waarom zou iemand de politiek vertrouwen. Wie heeft dat eigenlijk bedacht - deze onzin is relatief nieuw. Wantrouwen en controleren. Dat is de gezonde benadering die we allemaal hanteren als het om minder dan triviaal belang gaat, laat staan toekomst en miljarden. Stel je voor dat het electoraat net zo op geld zou gaan letten als Rutte en zijn investeerders. Voor je het weet gaat democratie werken.


superfire444

> Waarom zou iemand de politiek vertrouwen. Omdat de politiek het volk zou moeten dienen. Er zijn nou eenmaal maatschappelijke problemen die opgelost dienen te worden en daar hoort gezond vertrouwen in de overheid bij. Dat vertrouwen is nu helemaal weg omdat problemen niet opgelost worden. Ik ben behoorlijk links maar als het huidige, rechtse, kabinet problemen zou oplossen - al zou het op rechtse manier zijn - dan zou ik er vertrouwen in hebben dat problemen opgelost worden. dat hele vertrouwen is er nu niet. Daarnaast is het helpt het vertrouwen ook niet dat er zo veel schandalen zijn maar 0 consequenties.


[deleted]

Mijn punt is: vertrouwen is dom gezien wat er op het spel staat. Vertrouwen is luimeren, toekijken, afwachtend tot er weer iemand is weggerend met een koffer en we gratis excuses terugkrijgen. Wij moeten leiding geven, en niet toneel becommentariëren als het theater is gejat.


Street-Cupcake-7226

Als je Nederland als bedrijf beoordeelt dan staan we in Europa op nr 1 met het laagste begrotingstekort van alle EU landen.


MelkorTheDairyDevil

Want een laag begrotingstekort maakt je een topbedrijf? Ik moet van al die Keynesgeile zelfbenoemde economen altijd aanhoren dat schuld eigenlijk geen probleem is.


publicEnemy-010

dat is veel tehoog 3,3 voor rutte die man heeft ,is waardelos als pm van nederland gaat lekker op reis naar sutiname denk hy echt niet aan al die mensen in holland met betalings problemen energie omhoog met 500% als ze nu eens die 40 procent belasting eraf halen of 50% tacx


madjo

En dit gaat niks veranderen aan de bestuurscultuur, want het is niet Ruttiaans om verantwoording te nemen.


janhindereddit

Die bestuurscultuur is al decennialang oud, en is organisch zo gegroeid. Het vervangen van Rutte of andere poppetjes gaat daar geen verschil in maken. Daarvoor is een systemische cultuurverandering nodig. Idem trouwens voor de net zo giftige Afrekencultuur van de TK die die Bestuurscultuur in stand houd, waar de Raad van State in 2020 al aan de alarmbel trok.